Wij zijn er voor je: ook vóór de zwangerschap.

Ik wil zwanger worden

Dan wil je vast ook veel weten! De tijd voordat je zwanger raakt en de eerste weken van de zwangerschap blijken meer invloed te hebben op de gezondheid van je kindje dan lang is gedacht, dus heel goed dat je je wil voorbereiden. Wij helpen je tijdens ons consult kinderwens graag om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen, denk hierbij aan:

De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat de gezondheid en leefstijl van de vrouw en haar partner vóór de zwangerschap al invloed heeft op de ontwikkeling en gezondheid van de baby. Het stoppen met roken of het wijzigen van medicijnen die je gebruikt kan een positieve invloed hebben. De ontwikkeling van de baby is namelijk het grootst in de eerste weken van de zwangerschap, nog vóór je eerste bezoek aan de verloskundige. In de fase voor de zwangerschap, de kinderwensfase, kun je al veel doen om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten.

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en te leven. Zowel met een kinderwens als tijdens je zwangerschap.

Sommige voedingsmiddelen, zoals rauwe producten, alcohol of lever, kunnen schadelijke stoffen bevatten. Op de website van het voedingscentrum vind je meer informatie over wat gezonde voeding is, wat gezonde voeding is en voedingsmiddelen die in de zwangerschap afgeraden worden. Je kan ook alvast de ZwangerHap-app downloaden, waar je eenvoudig en snel informatie over bepaalde voedingsmiddelen kan opzoeken.

Naast gezonde voeding is het belangrijk om te stoppen met (mee)roken, drugs en alcohol, weinig cafeïnehoudende dranken te drinken én voldoende te bewegen en water te drinken. Dit alles geldt ook voor je partner. Heb je of jullie hier hulp bij nodig? Geef dit dan direct aan bij ons als verloskundigen, we helpen je graag.

Verschillende omgevingsfactoren kunnen een negatieve invloed hebben op jouw vruchtbaarheid of die van je partner. Dit kunnen onder andere blootstelling aan bepaalde chemicaliën en onregelmatige werkschema’s zijn. Als je wilt weten of deze factoren ook op jou of jullie van toepassing zijn, raden we aan om de vragenlijst van Zwangerwijzer in te vullen. Deze vragenlijst biedt inzicht in mogelijke risico’s en kan helpen bij het ontdekken van eventuele obstakels op weg naar een gezonde zwangerschap. Het is handig om de ingevulde vragenlijst mee te nemen naar je afspraak bij ons, zodat we je optimaal kunnen adviseren en ondersteunen.

Bij een kinderwens is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van medicijnen. Niet alle medicijnen zijn veilig tijdens de zwangerschap. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter en overleg indien nodig met je huisarts, apotheker of verloskundige voordat je een medicijn gebruikt.

Als je last hebt van koorts of pijn, kan paracetamol een optie zijn. Het is veilig om tijdens de zwangerschap alleen paracetamol te gebruiken, zonder toevoegingen, en het is belangrijk om NSAID’s (zoals Ibuprofen, Diclofenac, etc.) te vermijden.

Voor meer informatie over medicijnen kun je terecht op de volgende websites:

Voor een gezonde start van je zwangerschap is het aan te raden om vanaf 4 weken voor de conceptie dagelijks 0,4 mg foliumzuur en 10 mg vitamine D in te nemen.

Als je al multivitaminen gebruikt, stap dan over op speciale multivitaminen voor zwangere vrouwen. Deze bevatten de juiste hoeveelheden foliumzuur, vitamine D en andere essentiële voedingsstoffen voor een gezonde zwangerschap.

Bij onze praktijk staat jouw persoonlijke situatie centraal. We nemen de tijd om samen te bespreken of er mogelijk risico’s zijn die voorafgaand aan de zwangerschap aandacht verdienen. Als er bepaalde ziektes voorkomen in de familie, kunnen we in kaart brengen of extra onderzoek nodig is. Indien nodig bieden we bloedonderzoek aan en kunnen je in specifieke gevallen doorverwijzen naar een (erfelijkheids)arts of gynaecoloog voor verdere analyse en advies. 

Twee weken voor je volgende menstruatie vindt de eisprong plaats en ben je vruchtbaar. Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je dit gemakkelijk berekenen. Het bijhouden van je cyclus in een app kan helpen om je vruchtbare dagen te voorspellen en de bevruchtingskans te vergroten

Het is goed om te weten dat na het gebruik van verschillende anticonceptiemethoden, een miskraam, bevalling of borstvoedingsperiode je cyclus anders kan zijn dan je gewend bent.

Je kan op ieder gewenst moment met anticonceptie stoppen. Afhankelijk van de methode die je gebruikte keert je cyclus direct of wat later terug. Je kunt al zwanger raken voor je eerste menstruatie.

Heb je een spiraal? Wij kunnen deze voor je verwijderen. Maak hiervoor online een afspraak. 

Heb je vragen? Wij denken graag met je mee en begeleiden jou graag op jouw weg naar het ouderschap!