Wij zijn er voor je: tijdens en na de zwangerschap.

Ik zit in mijn kraamtijd

Gefeliciteerd! Met de komst van jullie baby, ervaren jullie vast veel emoties: blijdschap, verwondering, opluchting en een groot gevoel van verantwoordelijkheid. Het is een tijd van intense groei en verandering, waarin we jullie graag samen met de kraamzorg begeleiden:

Wij begeleiden je tijdens de kraamweek en we zien je na 6 weken graag terug voor een nacontrole. Scroll verder voor de belangrijkste informatie in en na jouw kraamtijd!

Belangrijk om te weten

Ook na je bevalling zijn we er nog voor jou en je kindje. Voor verloskundige vragen zijn we altijd bereikbaar.

Bekijk al onze belinstructies en (spoed) telefoonnummers. We raden je aan om deze telefoonnummers bovenaan in jouw contactlijst op te slaan, zowel op je eigen telefoon als die van je partner. Ook als er momenteel geen spoed is, is het raadzaam om de instructies door te nemen. Zo ben je beter voorbereid wanneer je ze wel nodig hebt.

Baby’s hebben regelmatig voeding nodig, vaak om de 3 uur of vaker. Het is belangrijk om je baby regelmatig aan te leggen en te voeden op verzoek. Dit helpt de melkproductie op gang te brengen en zorgt ervoor dat het aanbod van melk wordt afgestemd op de behoeften van je baby. Het kan even duren voordat de productie goed op gang komt. Soms is er gelijk al veel melk en een andere keer moet er extra gekolfd worden voor voldoende productie. Na enkele dagen kun je last krijgen van stuwing, wat kan resulteren in pijnlijke en volle borsten. Meestal neemt dit na ongeveer 2 dagen af.

Als er problemen zijn met de borstvoeding, zoals moeite met aanleggen, te weinig melkproductie, tepelkloven of pijn tijdens het voeden, kunnen wij samen met de kraamverzorgster tips geven en een passend plan maken. Als de problemen aanhouden, kan het inschakelen van een lactatiekundige vaak zeer nuttig zijn. Maar, ook zonder grote problemen kan het fijn zijn om eens iemand mee te laten kijken. Onze collega Conny is lacatatiekundige onder de naam Koestermelk. Zij geeft ook regelmatig informatieavonden in de praktijk over borstvoeding.

Tiidens de zwangerschap bespreken we de voor- en nadelen van borst- en kunstvoeding. We begeleiden je bij het maken van een keuze die het beste past bij jouw situatie. Beter met liefde de fles dan met tegenzin de borst!

Als je flesvoeding geeft, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Het kan even duren voordat baby’s wennen aan drinken uit een fles. Soms moet je verschillende flessen en spenen uitproberen, waarbij de kraamverzorgster je goed kan helpen. Het is niet verstandig om snel van flesvoeding te wisselen, omdat dit darmkrampjes bij je kindje kan veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat de voedingen, vooral in het begin, zoveel mogelijk door jou of je partner worden gegeven. Controleer of de speen vol is tijdens het drinken, om te voorkomen dat je baby te veel lucht binnenkrijgt. Houd je baby na elke voeding even rechtop tegen je aan om te laten boeren.
  • Borstvoeding komt vaak toch op gang bij alle vrouwen, zelfs als je niet van plan bent borstvoeding te geven. Het dragen van een strakke (sport)beha kan het stimuleren van borstvoeding wat tegengaan. 

Iedereen wordt geboren met een tongriem, maar bij sommige baby’s is deze zo strak of kort dat het de beweging van de tong beperkt. Dit kan problemen veroorzaken bij het drinken aan de borst of uit een fles. Een te korte tongriem kan ook darmkrampen en spraakproblemen veroorzaken. Als de beweging beperkt is, kan ervoor worden gekozen om het tong- of lipriempje te klieven, het liefst tijdens de kraamperiode maar dit kan tot ongeveer 3 maanden.

In onze praktijk zijn een aantal verloskundigen gespecialiseerd in het klieven van het tong- en lipriempje, namelijk Esther, Ellen, Marianne, Angela en Elise. Kosten worden in rekening gebracht, zie onze tarieven.

Tijdens de kraamtijd
Tijdens de eerste week na de bevalling wordt de hielprik uitgevoerd door de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau, die hiervoor aan huis komt. Deze test controleert op verschillende zeldzame aandoeningen. Meer informatie is te vinden in de bijbehorende folder over de hielprik.

Gelijktijdig met de hielprik wordt ook een gehoorscreeningstest uitgevoerd in het kraambed. Dit houdt in dat er een signaal wordt verzonden door het oortje van de baby en wordt gecontroleerd of dit signaal goed wordt doorgegeven. Hierdoor kunnen vroegtijdig bepaalde vormen van gehoorproblemen worden opgespoord, wat de spraak- en taalontwikkeling ten goede komt. Bij twijfel over het signaal kan de test herhaald worden, bijvoorbeeld als er vocht in het oortje aanwezig is.

Overdracht naar consultatiebureau
Binnen twee weken na de bevalling neemt de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau contact met je op. Zij zal de eerste keer bij je thuis langskomen en een afspraak maken voor een bezoek aan het consultatiebureau.

Ongeveer 6 weken na de bevalling ben je van harte welkom voor een nacontrole op onze praktijk. We proberen deze afspraak bij voorkeur in te plannen met degene die je bevalling heeft begeleid.

Tijdens deze afspraak bespreken we samen jouw ervaringen van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, evenals je herstel en welzijn. We zijn benieuwd naar hoe het écht met jou, je partner en de baby gaat. We staan ook benieuwd hoe je onze zorg ervaren hebt.

Daarnaast kunnen we ingaan op jouw persoonlijke behoeften, zoals anticonceptie, het hervatten van sport, enzovoort. Indien nodig meten we je ijzergehalte, controleren je bloeddruk of beoordelen de genezing van je bekkenbodem.

Oh, en natuurlijk vinden we het heel leuk als je je pasgeboren baby meeneemt!

Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen. Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Meestal verdwijnen de kraamtranen vanzelf na een paar dagen.

Sommige vrouwen zijn echter maandenlang somber. Ze zijn prikkelbaar, angstig en neerslachtig. Jonge moeders met deze klachten hebben een postpartum depressie: een depressie na de bevalling. Het wordt ook postnatale depressie genoemd. Deze depressie kan weken, maanden of soms langer aanhouden. 

Met de juiste therapie en soms medicijnen kan je je beter voelen! Blijf er vooral niet mee tobben, maar zoek contact met ons of je huisarts.

Hoewel seks na de bevalling misschien nog niet op jullie radar staat, is het handig om er toch over na te denken. Niet iedereen heeft meteen zin om weer te vrijen, en factoren zoals de bevalling, vermoeidheid en de nieuwe rol als ouder kunnen je libido beïnvloeden. Neem de tijd tot jullie er beide klaar voor zijn; voor de één kan dat na 6 weken zijn, voor de ander na 6 maanden.

Na de bevalling heb je nog enkele weken bloedverlies. Het is raadzaam om te wachten met seks zolang je nog bloed verliest na de bevalling omdat het risico op infectie na het vrijen dan nog iets vergroot is. Als je gehecht bent, zal de wond meestal binnen 10 dagen genezen, maar het litteken kan nog pijnlijk zijn door het stuggere littekenweefsel. Door pas te vrijen als je echt zin hebt en door het gebruik van glijmiddel, kun je zorgen dat je hier minder last van hebt. Na verloop van tijd zal het litteken steeds meer genezen en het weefsel soepeler worden.

Cyclus en anticonceptie
Als je flesvoeding geeft, komt je cyclus meestal snel weer op gang, terwijl het bij volledige borstvoeding soms langer kan duren. Houd er rekening mee dat borstvoeding geen betrouwbare anticonceptie is. Tijdens het afsluiten van de kraamweek en de nacontrole zullen we ook het gebruik van anticonceptie bespreken.

Heb je interesse in een spiraal? Deze kan worden geplaatst vanaf 10 weken na de bevalling. Voor meer informatie kun je hier verder lezen.

Goed om te weten...

In de kraamweek komt er veel op je af. We helpen je vast even op weg met een aantal tips!

Baby

Leren kennen

Een baby kan nog niet goed aangeven wat er is en eigenlijk alleen maar huilen. Huilen bij honger, zuigbehoefte, krampjes, een vieze luier of… omdat het gewoon graag bij je wil zijn. Je zal je baby hierin steeds beter leren kennen.
Baby

Verwennen kan niet

Je baby heeft ongeveer negen maanden lekker warm in je buik gezeten. Dit betekent dat het altijd een hartslag, stromend bloed en jullie stemmen kon horen. Buiten je buik is het stil en kouder, zeker ‘s nachts. Je baby vindt het dan ook heerlijk om bij je op de borst te liggen. Zo krijgt het weer het gevoel van geborgenheid zoals in de buik. Geef hier aan toe, je kan je baby hiermee niet verwennen!
Moeder

Naweeën

Bij naweeën voel je je baarmoeder nog samen krampen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten binnenin je baarmoeder worden samengeknepen waardoor je niet teveel gaat vloeien. Het is dus erg effectief! Maar kan ook pijnlijk zijn. Je mag paracetamol innemen, ook bij het geven van borstvoeding.
Baby

Weinig prikkels

Geef jullie baby rust en zorg voor zo min mogelijk prikkels de eerste weken. Beperk visite. De baby blijft nog heel lang klein. Laat de baby niet te veel van arm naar arm gaan in de eerste dagen, daar kan een baby erg onrustig van worden.
Baby

Rooming in

In principe adviseren we rooming-in. Mama, papa en kind verblijven zoveel mogelijk in één ruimte. Hierdoor leren jullie elkaar goed kennen en ben je in de gelegenheid de eerste voedingssignalen van de baby op te pakken. Verder draagt het bij tot een goede binding tussen ouder en kind.
Baby

Vitamines

Na de geboorte heeft de baby vitamine K van ons gekregen. Dit zijn druppels in de mond en is voldoende voor de eerste week. Bij flesgevoede kinderen is vitamine K aan de voeding toegevoegd. Bij borstgevoede kinderen wordt geadviseerd om vanaf de 8e dag vitamine K aan je kindje te geven (150mcg). Daarnaast wordt aan alle kinderen en moeders vitamine D geadviseerd.
Baby

Aangifte

Geef de geboorte door in de gemeente waar de baby geboren is. In Veenendaal en Ede kan dit digitaal. De geboorteaangifte doe je binnen drie dagen na de bevalling. De geboortedag zelf telt niet mee. Je hebt hiervoor je ID/paspoort, digi-D en eventueel de afschrift van de akte van erkenning nodig. In de gemeente Veenendaal heb je ook een geboorteverklaring nodig. Deze krijg je van ons.