Wij zijn er voor je: tijdens en na de zwangerschap.

Ik ga bevallen

Dan is het moment daar: de bevalling dient zich aan! De ontmoeting met jullie baby komt in zicht. De meeste bevallingen zijn tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. De helft van de bevallingen vindt plaats ná de uitgerekende datum. Op deze pagina vind je:

Onze ervaring leert dat vrouwen die zich goed voorbereiden op de bevalling, over het algemeen positiever terugkijken op die ervaring en meer ontspannen aan het moederschap beginnen. Goed bezig dus!

Het moment waar jullie negen maanden op hebben gewacht is aangebroken. Je hebt je zo goed mogelijk voorbereid. Je hebt nagedacht over je bevalling en misschien bevalwensen opgesteld. De bevalling komt er echt aan, wat nu?

Bekijk al onze belinstructies en (spoed) telefoonnummers. We raden je aan om deze telefoonnummers bovenaan in jouw contactlijst op te slaan, zowel op je eigen telefoon als die van je partner.

Ook als er momenteel geen spoed is, is het raadzaam om de instructies door te nemen. Zo ben je beter voorbereid wanneer je ze wel nodig hebt.

Waarschijnlijk heb je tijdens de zwangerschap al een idee gevormd over hoe en waar je zou willen bevallen. In Nederland kun je bij een normaal verloop kiezen of je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen.

Onderzoek heeft bewezen dat beide plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Zolang er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, mag je zelf kiezen. Het kan ook zijn dat je vanwege medische redenen van ons het advies krijgt om in het ziekenhuis te bevallen. We werken samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Het is belangrijk dat je daar bevalt waar jij je prettig, ontspannen en veilig voelt. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis. Ons maakt het niet uit waar je bevalt, het is jouw keuze!

Je mag altijd nog wijzigen
Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wil bevallen, maar op het moment suprême kan het toch anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallingen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig.

Voordelen thuisbevalling:

  • Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling.
  • De baby en jijzelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
  • Je hoeft niet op pad met weeën. Ook na de bevalling hoef je nergens meer heen.
  • Je bent in je eigen omgeving, waardoor je je vaak het beste kunt ontspannen en de krachtigste weeën krijgt.
  • Ook je partner is in zijn eigen omgeving, waar hij zich vertrouwd voelt en jou vaak optimaal kan steunen. Maar ook zijn eigen keuken, bank en bed tot zijn beschikking heeft.
  • Je kan gebruik maken van je eigen douche, bed en toilet.
  • Na de bevalling hoef je nergens meer heen.
  • De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op.

Nadelen thuisbevalling:

  • Als er complicaties optreden, of bij een pijnstllingwens moet je alsnog naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling wordt bijna de helft van de vrouwen alsnog verwezen.
  • Bij spoed kun je niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis, dan belt de verloskundige een ambulance. Dit komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.

Voordelen ziekenhuisbevalling:

  • Je hebt medische zorg dichtbij mochten er complicaties optreden.
  • Je hebt pijnbestrijding ter beschikking mocht dit nodig zijn.

Nadelen ziekenhuisbevalling:

  • Je hebt minder privacy en de sfeer is anders dan thuis.
  • Zonder medische indicatie kan je meestal pas terecht als je al wat centimeters ontsluiting hebt, waardoor je met weeën naar het ziekenhuis moet.
  • Door het verplaatsen tijdens je bevalling kunnen de weeën afzakken.
  • Je moet na de bevalling (als er geen complicaties zijn) binnen een paar uur weer naar huis.
  • Het kan zijn dat je zorgverzekering een eigen bijdrage in rekening brengt.

Kraampakket
Ongeacht waar je bevalt, is het noodzakelijk om een kraampakket in huis te hebben. Hierin zitten benodigdheden voor je bevalling en het kraambed. De meeste verzekeraars sturen je een kraampakket toe. Ben je hier niet voor verzekerd, dan kun je er zelf één samenstellen of een kant en klaar pakket kopen bij bijvoorbeeld een drogist.

Ziekenhuistas
Ongeacht waar je wilt bevallen, is het handig om een ingepakte tas klaar te hebben staan voor een verblijf in het ziekenhuis. Deze tas moet minimaal bevatten:

  • 2 sets nachtkleding en ondergoed voor jezelf
  • Warme sokken en/of sloffen
  • Toiletspullen
  • 2 sets babykleertjes, maat 50 en/of maat 56, te weten: romper, broekje/truitje of pakje uit één stuk, sokjes, muts.
  • Babyjasje/vestje (voor vervoer naar huis)
  • Omslagdoek of babydekentje (voor vervoer naar huis)
  • Geldig paspoort of ID-kaart en verzekeringspasje
  • Zwangerschapskaart en eventuele geboortewensen
  • Fototoestel en/of videocamera
  • Telefoon en opladers
  • Pinpas/geld
  • Munten voor de rolstoel 
  • Voor de partner: iets te eten en te drinken

Zorg daarnaast dat de maxicosi klaarstaat. Handig om alvast een keer te oefenen met het vastzetten in de auto.

Is jou slaapkamer klaar voor een thuisbevalling? Houd rekening met de volgende punten:

  • Het bed moet minimaal 70 cm hoog zijn, waarvoor je gratis klossen kunt lenen via Medipoint.
  • Er moet aan één kant van het bed ruimte zijn voor de verloskundige om te staan. 
  • Het matras moet stabiel zijn. Bescherm het matras eventueel extra met een plastic hoeslaken.
  • De voorkeur gaat uit naar bevallen op de begane grond of eerste verdieping.
 

Elke bevalling verloopt anders. Een goede voorbereiding zal je helpen om ontspannen naar je bevalling toe te leven en zorgt er vaak ook voor dat je goed terug kunt kijken op je bevalling. Een zwangerschapscursus of onze info-avond is zeker aan te raden. Bespreek de bevalling met je partner en kijk samen wat jullie bevalwensen zijn. Lees betrouwbare informatie over bevallen en bekijk brochure ‘Jouw bevalling; hoe bereid je je voor?’.

Wisselen van houding
Bij bevallingen is het wisselen van houding van groot belang voor het comfort en het bevorderen van het bevallingsproces. Zoek de beste positie die voor jou werkt, want dit kan helpen om pijn te verminderen, de duur van de bevalling te verkorten, meer controle te hebben bij het opvangen van de weeën en het persen gemakkelijker te maken.

Warmte
Zorg voor een warme omgeving. Misschien wil je een bevalbad huren. De warmte van het water ontspant, maar in het water kan je ook gemakkelijker verschillende houdingen aannemen. De warme straal van een douchekop op je buik of onderrug vinden ook veel vrouwen fijn. Of misschien een kruik in de rug of warme sokken aan. Hoe dan ook warmte zorgt voor ontspanning.

Begeleiding
Tijdens de bevalling passen we de zorg aan op jouw behoefte. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat je je goed geïnformeerd voelt tijdens de bevalling en nemen we de beslissingen altijd samen. Samen met de steun van je partner, helpt continue begeleiding van ons om beter op je bevalling terug te kijken en heb je minder kans dat je pijnstilling nodig hebt.

Wat kan verder helpen?

  • Massage, met name van de onderrug. De meeste vrouwen weten heel goed aan te geven waar!
  • Je ademhaling kan helpen bij controle hebben over de weeen. Meestal ga je vanzelf puffen. Hierbij zullen we je ook coachen indien nodig.
  • Creëer een relaxte sfeer met gedimd licht, rustgevende muziek of geuren.
  • Misschien wil je gebruik maken van een TENS? Deze kan je zelf kopen of huren, maar wij kunnen hem ook meenemen.

Bekijk ook zeker de folder en film ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’ Hierin delen andere moeders en vaders hun ervaringen en geven professionals, zoals verloskundigen, gynaecologen en neurowetenschappers, informatie over pijnbehandeling tijdens bevallingen. Het kan je helpen om beter voorbereid te zijn en meer vertrouwen te hebben in het bevallingsproces.

Je hebt vast een idee hoe je hoopt dat de bevalling zal gaan. Het is goed om er ook rekening mee te houden dat dit anders kan zijn dan gehoopt. Tijdens de zwangerschap of bevalling kan het zijn dat je aanvullende medische zorg nodig hebt in het ziekenhuis. Dit kan in de zwangerschap zijn doordat je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk ontwikkelt en hier medicatie voor nodig hebt, maar het kan ook zijn dat er tijdens de bevalling een reden is waardoor extra monitoring voor jou en de baby veiliger is (bijvoorbeeld als de baby in het vruchtwater heeft gepoept). Dit betekent dat we de medische zorg overdragen aan de klinisch verloskundige en gynaecoloog. In 96% van de gevallen is dit niet vanwege spoed. De grootste kans is vanwege pijnstilling, of een infuus met oxytocine (het weeën hormoon) omdat de bevalling trager verloopt of omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Slechts een enkele keer heeft het spoed.

Weet je al dat het bij jou anders zal lopen? Dan kan je meer lezen op de gynaecoloog.

Ondanks dat je het gevoel kan hebben dat “het nooit meer gaat gebeuren”, kunnen de weeën echt elk moment beginnen. Gemiddeld worden eerste kinderen na 40 weken en 5 dagen geboren. Volgende kinderen komen gemiddeld iets eerder: bij 40 weken en 3 dagen. Beval je na 42 weken, dan noemen we dat ‘overtijd‘ of ‘serotien‘.

Ga je over de uitgerekende datum heen dan zullen we de opties strippen en inleiden met je bespreken. Dit filmpje kan je helpen bij de keuze om wel of niet te kiezen voor een inleiding bij 41 weken.