Praktijk

Belinstructies

Als je de baby niet, of minder dan normaal voelt bewegen, willen we dat graag weten. Je mag hier ook voor op het spoednummer bellen.

Bel ons bij iedere situatie waarin je onzeker of ongerust bent.

Bij weeën mag je ons bellen, zeker bij een uur lang regelmatige weeën om de 5 minuten: volg je intuïtie. Bij een uur lang weeën om de 3 minuten moet je ons bellen. Al eerder bevallen? Het kan zijn dat we iets anders met je afspreken.

Weeën gestart en wil je nog even iets lezen over het verloop van een bevalling? We hebben alle informatie voor je verzameld.

Heb je weeën, bloed- of vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap: bel ons altijd direct!

Gekleurd vruchtwater of niet ingedaald
Is het vruchtwater groen, bruin of helderrood verkleurd of was het hoofdje niet ingedaald, dan moet je ons meteen bellen.

Voor 37 weken
Heb je weeën, bloed- of vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap: bel ons altijd direct!

Helder vruchtwater en ingedaald
Als je ’s nachts (na ongeveer 21.00 uur) vruchtwater verliest, dat helder van kleur is en het hoofdje was bij de laatste controle goed ingedaald, dan kun je wachten met bellen tot de volgende morgen ongeveer 09.00 uur. Probeer nog even te slapen.

Overdag kan je ons wel direct bellen, we komen dan in de loop van de dag langs voor een controle.

Twijfels?
Twijfel je of je vliezen gebroken zijn dan kun je het best een maandverband in doen en als je vliezen echt gebroken zijn zal dit nat worden.   

Tips bij gebroken vliezen
Bij gebroken vliezen let je op de hygiëne, doe een schoon maandverband in en wissel deze regelmatig, gebruik geen tampons, heb geen gemeenschap en ga niet in bad (douchen mag wel) als je nog geen weeën hebt.

Bij helder rood bloedverlies ruimer dan een beginnende menstruatie moet je ons bellen, zeker als je nog geen weeën hebt. Bewaar het bloed wat je verloren bent.

Een beetje slijm of bloedverlies aan het einde van de zwangerschap komt vaker voor. Hier hoef je je niet ongerust over te voelen. Het verliezen van de slijmprop betekent niet dat de bevalling is begonnen. Je hoeft ons hier niet voor te bellen.

Heb je weeën, bloed- of vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap: bel ons altijd direct!

Bloedverlies na je bevalling? Dit is normaal. De hoeveelheid kan sterk variëren. Als je binnen het half uur 2 grote kraamverbanden vol bloedverlies hebt en/of het bloedverlies blijft `lopen` moet je ons bellen.

Mijn baby wil niet drinken
Maak je geen zorgen als je kindje niet wil drinken, probeer het dan de volgende voeding rustig opnieuw. Zelfs als je kindje een aantal voedingen geen aanstalten maakt om te drinken is dit meestal geen reden tot zorg. Meestal zijn kinderen na de geboorte misselijk door het binnenkrijgen van vruchtwater of wat bloed. Mits de temperatuur van jullie kindje goed is wachten vaak de eerste 24uur rustig af. Als je kindje dan nog niet goed wil drinken zullen we je verder adviseren.

Mijn baby heeft een temperatuur lager dan 36.5 graden of hoger dan 37.5C
In de fase kraamtijd staan diverse tips om de lichaamstemperatuur van je kindje omhoog te krijgen wanneer deze te laag is. Bij een aanhoudend lagere temperatuur dan 36.5C (ondanks het nemen van de maatregelen zoals beschreven) en bij een temperatuur van meer dan 37.5C moet je contact met ons opnemen.

Onze assistentes zijn iedere werkdag van 08:30 uur tot 12.30 uur telefonisch bereikbaar. Zij beantwoorden graag al je vragen en maken de afspraken. Wanneer het mogelijk is om hen te bellen, afgezien van ernstige spoed, heeft dat onze voorkeur. Zo voorkomen we dat onze verloskundigen onnodig gebeld worden tijdens een bevalling.

Mogelijk wil je graag de verloskundige even persoonlijk spreken, dat kan natuurlijk altijd! De assistente zal dit aan ons doorgeven en wij bellen je dan zo spoedig mogelijk terug.

Bevalling en spoed
Heb je ons dringend nodig vanwege de bevalling of andere zaken die niet kunnen wachten tot de volgende ochtend? Dan bel je rechtstreeks de dienstdoende verloskundige.

Ja, dat kan! Wanneer de assistente niet meer bereikbaar is (iedere werkdag van 08:30 uur tot 12.30 uur zijn zij telefonisch bereikbaar) kan je voor situaties die niet kunnen wachten tot de volgende dag ook een WhatsApp-bericht sturen. 

Let op:
een reactie op een WhatsApp-bericht kan iets langer duren. Wanneer het dus echt om een spoed-situatie gaat, bel dan altijd.

Mailen & Locaties

Wil je liever een mail sturen? Dan kan dat voor niet-spoedsituaties ook! Ons mailadres is info@verloskundigenveenendaal.nl. Je kan ook hieronder een bericht achterlaten.