Wij zijn er voor je: ook als het anders loopt
Ik verwacht een miskraam
Zwanger zijn, betekent helaas niet altijd zwanger blijven. Wanneer er in de prille ontwikkeling van de zwangerschap iets misgaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam.
Bekijk je deze pagina vanwege grote zorgen, heb je bloedverlies lijkend op een menstruatie of ernstige buikpijn? Neem dan altijd contact met ons op.
Een miskraam ontstaat meestal in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Ongeveer 1 op de 6 vrouwen krijgt hier ooit mee te maken. Een miskraam is niet te voorkomen. Voortekenen van een miskraam kunnen bloedverlies in combinatie met buikpijn zijn. Deze klachten komen (los van elkaar) vaker voor in het begin van de zwangerschap, bij de helft van de zwangerschappen is er dan gelukkig niets mis.
Kans op en verloop van een miskraam
Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 vrouwen een miskraam. De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd: bij zwangere vrouwen tussen de 30 en 40 jaar krijgt 1 op de 10 een miskraam, terwijl bij zwangere vrouwen vanaf 40 jaar dit 1 op de 5 is. De rede van een miskraam blijft vaak onduidelijk. Als je een miskraam hebt gehad, betekent dit niet dat de kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap groter is.
Verloop van een miskraam
Meestal komt de miskraam vanzelf op gang, maar soms kan dit een week tot enkele weken duren. Een miskraam begint vaak met vaginaal bloedverlies en menstruatie-achtige pijn. De buikkrampen worden heviger en er ontstaat meer bloedverlies, vergelijkbaar met een hevige menstruatie.
Tijdens de miskraam kunnen stolsels, wit weefsel en een herkenbaar vruchtzakje en/of vruchtje worden verloren. Zodra het vruchtje is uitgestoten, neemt de pijn af en vermindert het bloedverlies. Om het vruchtje op te vangen tijdens het plassen, kun je een vergiet gebruiken. Pijnstillers en een warme douche kunnen de pijn verlichten. Het gebruik van tampons wordt afgeraden vanwege het risico op infectie.
Bel ons direct in de volgende situaties (dag en nacht):
- Koorts >38,5 graden
- Ruim bloedverlies, meer dan twee grote maandverbanden vol bloed in één uur tijd
- Flauwvallen
Neem ook altijd contact met ons op bij:
- Aanhoudende heftige buikpijn
- Blijvend bloedverlies als een hevige menstruatie
- Ongerustheid
Onze zorg
Nadat is vastgesteld dat je een miskraam hebt gehad of zult doormaken, blijven we in contact met jou, volledig afgestemd op jouw behoeften. Enkele weken na de miskraam zullen we, tenzij je dit anders wenst, opnieuw contact met je opnemen om te informeren hoe het met je gaat en om eventuele vragen te beantwoorden.
Mocht je meer ondersteuning van ons nodig hebben of als je eerder dacht dat je geen behoefte meer had maar van gedachten bent veranderd, aarzel dan niet om zelf contact met ons op te nemen.
Bloedverlies
Bloedverlies komt voor bij 20-40% van de zwangerschappen, waarvan ongeveer 50% eindigt in een miskraam. Een geringe hoeveelheid bloedverlies vóór 6 weken zwangerschap heeft vaak een gunstige afloop. Bij bloedverlies met een kloppend hartje op de echo, is er 94-96% kans op een doorgaande zwangerschap.
Het optreden van bloedverlies in het begin van de zwangerschap betekent dus niet altijd een miskraam. Zwangerschapshormonen kunnen de bloedvaten van de baarmoederhals erg kwetsbaar maken. Door inspanning, gemeenschap, braken of ontlasting kan er een bloedvat beschadigen waardoor je vaginaal wat bloedverlies kunt hebben. In medische termen noemen we dit een portiobloeding.
Andere mogelijke oorzaken van bloedverlies zijn:
- Een innestelingsbloeding
- Aambeien
- Een buitenbaarmoedelijke zwangerschap
- Een afwijking aan de baarmoederhals zoals een poliep of ontsteking
- Een blaasontsteking
Onderzoeken
Echoscopisch onderzoek kan meestal duidelijk maken hoe het met de zwangerschap gaat. Deze echo maken we meestal vaginaal. Als er met de echo een kloppend hartje gezien wordt, is de kans op een miskraam klein, maar niet uitgesloten. Een lege zwangerschapsholte of een embryo zonder hartactie kan met de echo worden beoordeeld.
Ben je minder dan twee weken over tijd (d.w.z. minder dan 6 weken zwanger), dan geeft het onderzoek soms nog geen duidelijkheid; in die gevallen kan één tot twee weken later wel gezien worden of het hartje klopt. Het is goed om te realiseren dat echoscopisch onderzoek niets verandert aan de uitkomst van de zwangerschap.
Een miskraam is een veel voorkomend en natuurlijk verschijnsel. We nemen daarom over het algemeen een afwachtende houding aan. Medisch onderzoek en behandeling lijken wel een bepaalde zekerheid te bieden, maar doen dat niet altijd.
Vervolgstappen
Er verschillende manieren waarop het proces kan verlopen Het is belangrijk om te weten dat je keuzes hebt.
- Je kan kiezen om te wachten en je lichaam de kans te geven om op natuurlijke wijze het proces van de miskraam te voltooien. Meestal gebeurt dit binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies. Dit kan een tijd van onzekerheid met zich meebrengen, maar het kan ook een gevoel van controle geven over het verloop van de situatie.
- Een andere mogelijkheid is om medicatie te gebruiken om de miskraam op te wekken. Dit kan helpen om het proces te versnellen en het lichaam te ondersteunen bij het afstoten van het zwangerschapsweefsel. Deze medicatie wordt voorgeschreven door de gynaecoloog. Wij zullen je hiervoor verwijzen.
- Soms kan een miskraam niet volledig worden voltooid met medicatie of natuurlijk afwachten. In dat geval kan er een curettage worden uitgevoerd om de baarmoeder leeg te maken en eventueel achtergebleven weefsel te verwijderen.
Je staat er niet alleen voor. We adviseren en ondersteunen je hierin. Op deverloskundige.nl vind je uitgebreide informatie over deze verschillende manieren van omgaan met een miskraam.
Lichamelijk en emotioneel herstel
Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel na een miskraam is meestal vlot. Gedurende een tot twee weken bestaat vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. Het is verstandig te wachten met gemeenschap tot het bloedverlies voorbij is. De volgende menstruatie verschijnt na ongeveer zes weken, soms een paar weken eerder of later. Door hormoonwisselingen in die periode kun je je moe en lusteloos voelen.
Emotioneel herstel
Veel vrouwen maken na een miskraam psychisch een moeilijke tijd door. Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent gevoelsmatig een streep door de toekomst en brengt een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over jullie verwachte kind. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veel voorkomende emoties. De tips hieronder kunnen je helpen.
Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken
- Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
- Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
- Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
- Neem de tijd om te rouwen en zoek manieren die bij jou passen, zoals het delen van je gevoelens of het creëren van een herinneringsritueel. Doe wat goed voelt voor jou.
- Lezen over het onderwerp en ervaringen van anderen kan ook nuttig zijn bij het verwerkingsproces.
Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Wij kunnen samen met je bekijken wat bij jou past.
Op miskraambegeleiding.nl vind je ook praktische hulpmiddelen en ondersteuning bij een miskraam.
Meer lezen?
We kunnen ons voorstellen dat je het fijn vindt om wat meer te lezen over miskramen, het verloop, herstel et cetera. We hebben daarom drie betrouwbare bronnen voor je verzameld. Vergeet niet dat je ook altijd bij ons terecht kan met al je vragen en twijfels.